dissabte, 23 de maig del 2015

NA LUCIA ENS PORTA UNA TORTUGA!

Aquest dijous, na Lucia ens va portar una tortuga!!

Feia algun temps que a través de contes i vídeos havíem parlat sobre elles i havien sorgit algunes preguntes:

  • Tenen nas?
  • I orelles?
  • I dents?
  • Fan pipi i caca?
  • La tortuga "niña" es igual a la tortuga "niño"?
  • Tenen ungles? 
  • Com neixen?
Donada la diferència d'edat que hi ha entre ells, alguns tenien ben clar algunes respostes però d'altres dubtaven ....Així que ja que teníem l'oportunitat de veure'n una in situ...  res millor per resoldre els dubtes!

Na Lucia ens la va portar a dins una petita capsa i com que estava ben amagada i estreta ens vam seure a la taula tots junts i la vam treure de la petita capsa!

Els boixos/es estaven ben sorpresos i se la miraven amb encant. La tortuga però estava amagada dins la seva closca... N'Elisa ens deia que les tortgues eren timides i na Lucia ens explicava que tenen por de les persones.
Entre un gran silenci i expectació els nens/es seguien mirant la tortuga fins que de sobte va treure les seves potes i començà a caminar un poc sobre la taula.
Aquí alguns boixos/es es van espantar i ràpidament s'aixecaren de la cadira per allunyar-se una mica. 







Llavors, na Lucia ens va explicar el que la seva tortuga menjava: peix, menjar de tortuga, lletuga, ...de tot ens va dir!
Així que li vam posar un tros d'amanida per veure si se la menjava...però crec que la tortuga estava morta de por perquè es va tornar a amagar!

Llavors, en Jordi va recordar el que n'Elisa ens havia explicat la setmana passada que la tortuga era un rèptil igual que la serp perquè es movia arrossegant-se pel terra!
Vam veure que tenia unes ungles ben grans, tenia nas, ulls i una boca amb forma de bec. Na Lucia ens va explicar que la seva tortuga que es deia "Juan Antonio" vivia a la terra i també a l'aigua. És semiaquàtica idò vaig exclamar!
Si vivís dins l'aigua tindria aletes, ens va dir en Jordi i na Maria G. I els vaig demanar i tindría ungles si vivís només al mar?? Noooo!

Després vaig demanar a na Lucia com sabia que la tortuga era un mascle (niño). Ja n'havíem parlat la setmana passada i sabíem que si tenen el plastró pla és una femella i si el tenen una mica abombat és un mascle així que aquesta era l'ocasió perfecte per veure-ho!

També vam veure que la tortuga tenia dos forats, un davant per treure el cap i les potes delanteres i, un darrere, per treure les potes de darrere i la cua.
Els vaig dir que les tortugues també fan pipi i caca per sota la cua i els vaig demanar: que treuen més per sota la cua? Els ousss!!!! Si, si, les tortugues neixen d'ous que fa la femella.

Tot seguit, vam recordar que les tortugues són animals vertebrats perquè tenen ossos en el seu interior, sota la closca!

Finalment, com que els boixos s'espantaven un poc quan la tortuga sortia de la seva closca vam decidir fer-li una casa perquè pogués estar "tranquil·la" tot el matí! Així que vam agafar els bancs i els vam girar per posar-la a dins!
 
De sobte, vam veure que la seva closca havia canviat una mica de color perquè ja no estava mullada. Els boixos/es van pensar que potser necessitava aigua així que vam agafar una galleda i li vam posar una mica d'aigua!


Llavors, ara que ja sabíem amb seguretat les parts de la tortuga vam intentar dibuixar-la sense deixar-nos cap detall: nas, ulls, closca, potes, ungles, cua,...
Els boixos/es es van voler posar al terra per a dibuixar-la per poder veure-la de ben aprop i no oblidar-se de cap part del cos! 



Llavors, amb els més grandets vam escriure el nom de totes les parts que havíem dibuixat!










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada